Eten & Drinken

Marokkaanse Jam-kokoskoekjes

Aaliyah, oprichter van Mama’s Koelkast heeft, speciaal voor ons bij Koffietijd, heerlijke Marokkaanse jam-kokoskoekjes gemaakt!

Dit recept heeft ze in samenwerking met mama Zohra gemaakt, één van de andere mama’s van Mama’s Koelkast. Het recept van deze lekkere Marokkaanse koekjes mochten we met jullie delen. Probeer ze dus snel zelf! 

Ingrediënten

Koekjes

(voor 25 koekjes)
Bereidingstijd: 40 minuten 

  • 4 eieren
  • 150 gram kristalsuiker
  • ½ tl vanillepoeder of 1 zakje vanillesuiker
  • 180 ml zonnebloemolie
  • 500 gram bloem
  • 16 gram bakpoeder  

Garnering

  • 450 gram abrikozenjam (of een andere jam zoals aardbeien- of vijgenjam)
  • 200 ml oranjebloesemwater
  • 500 gram geraspte kokos

Bereiding

We starten met het voorverwarm van de oven op 200 graden. Vervolgens ga je beginnen met het maken van het koekjesbeslag. Doe alle ingrediënten voor de koekjes in een grote mengkom. Mix alles goed door elkaar en kneed het vervolgens tot een glad en samenhangend deeg. Wanneer het deeg plakkerig aanvoelt zet je het even aan de kant. Laat het koekjes deeg voor minimaal 15 minuutjes even rusten.  

Wanneer het deeg een tijdje heeft gerust kun je verder met het maken van de koekjes. Hiervoor vet je je handen in met wat zonnebloemolie en maak je met je handen bolletjes van het deeg. Door de zonnebloemolie blijft het deeg niet aan je handen plakken. Zorg dat je bolletjes die je maakt ongeveer even groot zijn en ga uit van 8 gram per bolletje.  Leg de bolletjes deeg dan op een bakplaat wat bekleed is met bakpapier. Doe de koekjes dan in de over voor 10 tot 15 minuten. Houdt de koekjes tussendoor in de gaten en zorg dat je licht bruin kleuren.

Als de koekjes in de oven staan kun je verder met de garnering. Hiervoor doe je de abrikozenjam met het oranjebloesemwater in een kom en roer je alles tot een glad geheel. Doe daarna de geraspte kokos in een diep bord en haal de koekjes uit de oven.   Nu kan het rollen beginnen! Dompel eerst de warme koekjes in het abrikozenmengsel. Leg dan twee koekjes op elkaar en haal deze volledig door de geraspte kokos. Het handigst hiervoor is om twee vorken te gebruiken: ééntje voor de jam en de andere voor de kokos.

Een tip van Mama Zohra en Aaliyah
De traditionele manier is om twee koekjes op elkaar te doen, maar wil je enkele koekjes maken dan kan dat natuurlijk ook. Houdt dan wel rekening met de dubbele aantallen. En dan nog een tip! Deze koekjes smaken een dag later pas echt lekker omdat het koekje dan zacht is geworden door de ingetrokken jam. En voor een langere houdbaarheid is het belangrijk om ze luchtdicht en afgesloten te bewaren. Hierdoor zijn ze zeker een anderhalve week houdbaar.  

Mama's Koelkast

Er gaat natuurlijk niets boven een vers bereide maaltijd van onze moeders, waarin je de liefde in proeft! Die maaltijden vind je bij 'Mama's Koelkast'. 'Mama's Koelkast' is een cateringbedrijf, waar aangesloten mama's met diverse culturele achtergronden afhaalmaaltijden bereiden. Met veel passie en liefde koken zij gerechten volgens oude familierecepten uit hun traditionele keuken. Naast de verzorging van catering, biedt Mama's Koelkast' ook kookworkshops aan en beschikt het over de Mama's Academy, waar vrouwen een interne opleiding kunnen volgen. Dit kan 'Mama's Koelkast' mede dankzij een bijdrage vanuit het VriendenLoterij Fonds.