Salade van gekarameliseerde venkel, sinaasappel en geitenkaas

Venkel is een wit-groene knol waar je ontzettend veel verschillende dingen mee kunt doen. Zo kun je deze stoven, smoren, stomen, bakken, grillen of roosteren. Welmoed Bezoen maakt vandaag een salade met gekarameliseerde venkel in sinaasappelsap en sherry, met geitenkaas.

Venkel is erg gezond, zo reguleert de groente je bloeddruk, heeft weinig calorieën en zit vol met mineralen. Voor vrouwen die veel last hebben van menstruatieklachten kan een kopje venkelthee ook nog eens verlichting bieden. Naast dat venkel zo goed is voor je, is het ook nog eens overheerlijk!

Ingrediënten

  • 2 tl venkelzaad
  • 20 gram hazelnoten, gehalveerd
  • 5 venkelknollen
  • 15 gram ongezouten boter
  • 300 ml sherry
  • sap van ½ een grote sinaasappel, plus schil van 1 sinaasappel
  • 4 tl suiker
  • 150 gram verse geitenkaas
  • olijfolie

Bereiding

Doe de venkelzaadjes in een vijzel en sla ze een beetje met de stamper, gewoon om ze te kneuzen.

Doe de noten in een droge koekenpan, plaats ze op een middelhoog vuur en rooster ze, regelmatig roerend, tot ze een tint donkerder worden en geroosterd ruiken. Zet de noten opzij.

Knip de uiteinden van de venkelbollen bij en verwijder en bewaar alle kleine gevederde schijfjes die je ziet. Kwart de bollen in de lengte en verwijder de grove buitenste bladeren. Snijd elk stuk in de lengte weer doormidden.

Smelt de boter in een grote koekenpan en voeg de extra vierge olijfolie toe. Kook de venkelstukjes op een middelhoog vuur aan elke kant goudbruin (ongeveer 4 minuten); blijf ze rond de pan bewegen om ze min of meer gelijkmatig te kleuren.

Voeg 125 ml van de sherry en de venkelzaadjes toe, zet het vuur lager, dek de pan af en kook ongeveer 7 minuten. Giet nu het sinaasappelsap erbij en kook nog een minuut of 7. Je wilt dat de venkel zacht is, maar niet instort (de wiggen moeten hun vorm behouden). Verhoog het vuur, leg de pan bloot en kook tot de sappen bijna volledig verdwenen zijn.

Voeg de suiker toe aan de pan en kook ongeveer 30 seconden, draai de venkelstukjes om of tot ze licht gekarameliseerd zijn. Voeg de rest van de sherry toe, samen met het grootste deel van de sinaasappelschil en wat zout en zwarte peper, en kook - opnieuw draaiend de partjes - totdat de sherry is verminderd en de partjes bedekt en glanzend zijn, maar niet te donker.

Verwijder de venkel op een serveerschaal. Als je klaar bent om het te serveren, bestrooi
het dan met de geitenkaas, hazelnoten, resterende sinaasappelschil en de gereserveerde venkelbladeren en werk af met meer extra vierge olijfolie.

Eet smakelijk!

Koop hier het boek 'How to eat a peach'