Gefrituurde tempé met ketjapsambal en pandan-kokosdrank

Maureen Tan is de winnaar van de ‘Kookboek van het Jaar’ verkiezing! Vandaag komt ze bij ons koken en maakt ze, samen met Bibi, tempé medoan khas purwokerto, ofwel: gefrituurde tempé met ketjapsambal. Daarbij maakt ze een lekker pandan-kokosdrankje.

Het recept komt natuurlijk uit haar winnende boek ‘JAVA’. Tempé medoan komt uit de stad Purwokerto, op Midden-Java. Hier is deze gefrituurde tempé een populaire streetfood snack. Knapperig van buiten, zacht van binnen en met een beetje extra pit door de sambal! De pandan-kokosdrank, es kelapa muda cincau hitam, is hier superlekker bij. De verschillende texturen zorgen voor een feestje in je mond!

Ingrediënten

Tempé, voor 4 personen

  • 3 kermirinoten
  • 1 el korianderzaad
  • 1 tl witte peperkorrels
  • 3 tenen knoflook, in fijne plakjes
  • 3 cm kurkumawortel, in fijne plakjes
  • 2 cm kentjoer, in fijne plakjes
  • 2 tl zout olie, om in te bakken en te frituren
  • 400 gram tempé
  • 150 ml ketjap manis
  • 1 sjalot, in fijne plakjes
  • 10 rawits, in fijne ringen
  • sap van 2 limoenen
  • 100 gram bloem
  • 180 gram rijstmeel
  • 1 el maïzena
  • ½ tl bakpoeder
  • 2 lente-uitjes, in fijne ringen
  • 100 ml kokosroom

Bereiding 

Begin met het roosteren van de kermirinoten, het korianderzaad en de witte peperkorrels in een droge steelpan op middelhoog vuur. Maal vervolgens de specerijen in een vijzel fijn en voeg daarna ook de knoflook, kurkumawortel en de kentjoer toe. Maal dit alles met 1 ½ theelepel zout tot een fijne boemboe.  

Daarna verhit je wat olie in een wol en zet je deze op middelhoog vuur. Fruit hier de boemboe voor 2 minuutjes in. Neem daarna de pan van het vuur en zet de boemboe even opzij.  

Ga dan verder met het snijden van de tempé. Snijd deze over de korte zijde in 3 gelijke stukken. Draai ieder stuk een kwarslag om (de snijkant ligt nu onder) en snijd de stukken in plakken van ½ centimeter dik. Vervolgens maak je de ketjap sambal. Hiervoor meng je de sambal met het overige zout, de ketjap manis, het sjalotje en de rawits met het limoensap. Meng dit alles goed door en zat dan ook de ketjap sambal even opzij.  

Zeef nu de bloem, het rijstmeel, de maïzena en het bakpoeder in een ruime kom. Voeg hier de boemboe, de lente-uitjes en de kokosmelk aan toe. Giet dan hieronder, voortdurend en roerend, 250 tot 300 ml koud water bij het mengsel. Zorg ervoor dat het beslag niet te dik wordt!  

Daarna verhit je weer wat olie in een wok-pan en verwarm je deze op middelhoog tot hoog vuur. Wentel de tempé door het beslag en zorg ervoor dat de stukken rondom volledig bedekt zijn. Frituur vervolgens de tempé, in porties, goudbruin. Wanneer ze mooi gekleurd zijn laat je ze uitlekken op keukenpapier.  

Wanneer je alle tempéstukjes gefrituurd zijn serveer je ze met de lente-uitjes en natuurlijk de heerlijke ketjap sambal! 

Ingrediënten

Pandan-kokosdrank, voor 4 personen

  • 800 ml kokosroom
  • 3 pandanbladeren, in een knoop gedraaid
  • 3 limoenblaadjes, gekneusd
  • ½ tl zout
  • 100 ml coco-pandansiroop
  • 320 grass jelly (blik), in blokjes
  • 3 el basilicumzaadjes, 5 min geweekt in 4 el water
  • 200 g jonge kokosnootslierten (diepvries), ontdooid
  • 100 ml gecondenseerde melk  

Bereiding

Voor de pandan-kokosdrank begin je met de kokosmelk. Breng deze samen met de pandanbladeren, limoenblaadjes en het zout tegen de kook aan. Zet daarna het vuur uit en laat alles goed afkoelen. Laat ook de alles voor 1 uur in de melk trekken. Roer daarna de coco-pandansiroop erdoor.  

Vervolgens verdeel je de grass jelly-blokjes over vier glazen. Schep in ieder glas een eetlepel basilicumzaad en verdeel vervolgens de kokos en de ijsblokjes over de glazen. Voeg tot slot nog een lepel gecondenseerde melk toe.

Vul daarna ieder glas tot aan de rand met de pandan-kokosmelk. Serveer de kokosdrank met mooie lange dessertlepels.

Koop het boek 'Java' hier