Zoervleis (Limburgs zuurvlees)

Vandaag een recept van Hollandse bodem: Zoervleis! Dit Limburgse zuurvlees is een heerlijke combinatie van zuur, zoet én kruidig. De kooktijd lijkt misschien lang, maar hierdoor wordt het vlees wel extra lekker zacht. Een perfect gerecht voor de winter, als je het ons vraagt!

Dit zoervleis is een echt slow cooking gerecht, want ja je hebt er wat geduld voor nodig. Maar, het resultaat is het meer dan waard. Julius heeft trouwens wel enkele makkelijke tips om wat tijd te winnen. Bij het marineren van het vlees bijvoorbeeld. Normaal is het het lekkerst om dit zo'n 8 uur lang te marineren, maar het kan ook in 20 minuten! Kijk, dat scheelt een hoop.

Door het vacuüm te zuigen gaat het marineerproces tot wel 50 keer sneller. Hij doet dit met een Airtender Electric. En ook het bewaren van dit overheerlijke gerecht kun je beïnvloeden. Want door het vacuüm op te bergen in de koelkast kunnen de restjes tot wel 5 keer langer bewaard blijven.

Laten we snel aan de slag gaan!

Ingrediënten

  • 3 witte uien, in zessen gesneden
  • 5 blaadjes laurier
  • 4 kruidnagels
  • 500 ml natuurazijn
  • 500 ml water
  • 1 tl gemalen witte peper
  • 1 tl zout
  • 1.200 gram runderriblappen, in blokjes van 3 cm
  • 4 el zonnebloemolie
  • 2 el roomboter
  • 80 gram ontbijtkoek, in dobbelsteentjes
  • 3 el appelstroop of Maastrichter fruitstroop

Bereiding

Maak een marinade van ui, laurier, kruidnagel, azijn, water, peper en zout. Voeg het vlees toe en laat het 24 uur marineren in de koelkast. Zo kan de smaak goed in het vlees trekken.

Laat het vlees uitlekken en dep het goed droog met keukenpapier. Bewaar de marinade. Die gaan we later nog gebruiken.

Bak de helft van het vlees in 2 eetlepels zonnebloemolie in een braadpan rondom bruin. Haal het na een paar minuten uit de pan. Herhaal dit met de rest van het vlees.

Meng de marinade met al het vlees en breng het geheel tegen de kook aan.

Bak ondertussen de uitgelekte uien aan in de boter en wacht tot ze wat bruin worden. Voeg ze toe aan het zoervleis en laat alles 2,5 uur rustig garen, met de deksel voor 4/5 deel op de pan.

Controleer de smaak, laat eventueel nog iets inkoken en roer stukjes ontbijtkoek door het vlees om het goed te laten binden. Breng het op smaak met stroop, zout en peper.

Eet smakelijk!

Meer lekkere recepten