Gebakken kabeljauw in gembersoja met romige kokosrijst

Dit heerlijke visrecept met kabeljauw is snel, gemakkelijk, super lekker en ook nog eens budget! Het is een perfecte combinatie met de kokosrijst. De smaak van de gember en soja is perfect bij de romige smaak van de rijst. Een smaakexplosie die je dus moet proberen!

Ingrediënten

  • 250 jasmijnrijst
  • 240 water
  • 270 ml kokosmelk
  • ½ theelepel suiker
  • stuk verse gember van ongeveer 4 cm 
  • 60 ml sojasaus
  • 1 eetlepel vissaus
  • 1 eetlepel rijstwijnazijn
  • 4 filets kabeljauw 
  • 1 broccoli
  • ½ bosje munt
  • ½ bos lente-ui
  • ½ bosje koriander
  • 1 limoen  

Apparatuur

  • 2 Steelpannen
  • Ovenschotel 
  • Oven

Bereiding

Start met het voorverwarmen van de oven om 200 graden. Daarna start je met het koken van rijst. Hiervoor doe je eerst de rijst in een grote kom en spoel je dit meerdere keren schoon totdat het water helder is. Giet daarna de ongekookte rijst af en voeg er weer vers water, de kokosmelk en de suiker toe. Breng nu de rijst aan de kook. Zodra het water kookt zet je vuur laag, dek je de pan af met een deksel en kook je de rijst gedurende 15 minuten. Laat daarna de kokosrijst nog eens 5 minuten rusten, afgedekt met een deksel.  

Zet nog een pan met water op het vuur want dit is voor onze broccoli. Ondertussen schil en snijd je de gember in kleine reepjes. Eventueel kun je de gember ook raspen als je dat liever hebt. Voeg dan de gesneden of geraspte gember toe aan de sojasaus in een kom. Voeg daarna ook de vissaus en rijstwijnazijn toe aan het sojamengsel en roer alles goed door elkaar.  

Nu kun je beginnen met de vis. Hiervoor doe je de kabeljauw in een (schone) bakplaat en giet je het gember-sojamengsel erover. Plaat de bakplaat met de kabeljauw voor 10-12 minuten in de oven. De oventijd is afhankelijk van hoe dik je vis is dus houdt het ondertussen goed in de gaten.    

Snijd dan de broccoli in roosjes. Als het water kookt voeg je de broccoli toe en kook je dit voor slechts twee minuten tot het heldergroen is.  

Terwijl de broccoli in de pan zit kun je alvast de lente-uitjes schoon maken en snijd je deze in plakjes. Pluk daarna de muntblaadjes en hak de munt en ook de koriander fijn. Ook halveer je alvast de limoen.  

Tot slot moeten we dit gerecht natuurlijk nog serveren. Schep hiervoor de romige kokosrijst in een bord en leg de kabeljauw over de rijst heen. Serveer de broccoli ernaast en garneer het gehele gerecht af met de gesneden kruiden en de lente-uitjes. Voor wat extra kun je alles nog besprenkelen met de saus uit de ovenschaal en pers je als allerlaatste de limoen erover!

Tip voor de kleintjes: snijd de vis in vlokken en controleer goed op botjes.