Paddenstoelenragout in bladerdeeg

Vandaag maakt London een lekkere, vegetarische variant op een echte kerstklassieker: ragout! In plaats van vlees, gebruikt hij paddenstoelen. Heel erg lekker én betaalbaar. Daar maak je zeker iedereen blij mee bij het kerstdiner!

Ingrediënten

  • 4 kleine plakjes bladerdeeg, ontdooid

  • grof zeezout

  • 60 gram roomboter 

  • 1 teentje knoflook, geplet

  • 200 gram paddenstoelen, gemengd

  • 30 gram bloem

  • 325 ml paddenstoelenbouillon

  • 1 snufje tijm

  • zout en peper, naar smaak

  • ½ bosje peterselie, fijngehakt 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C. Maak een sneetje 2 hoeken van de plakjes bladerdeeg, die schuin tegenover elkaar staan, zodat ze gesplitst worden. Draai de hoekjes over elkaar zodat je de vorm van een vierkant bakje krijgt.

Leg de bakjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel ze met een beetje water en bestrooi met wat grof zeezout. Zo krijgen de bakjes wat extra bite. Bak het bladerdeeg in 20 tot 25 minuten mooi goudbruin en knapperig.

Als je grote paddenstoelen gebruikt, snijd deze dan iets kleiner. Verhit de boter in een koekenpan. Doe het teentje knoflook en de paddenstoelen in de pan en bak ze aan. Bak de paddenstoelen totdat ze goudbruin zijn. Zo geven ze lekker veel smaak af aan de ragout. Meng de bloem erdoorheen en bak het even mee.

Haal het teentje knoflook uit de pan. Voeg de bouillon toe, maar houd ongeveer 25 milliliter (2 à 3 eetlepels) apart. Roer het goed met een houten lepel, totdat de ragout mooi gebonden is. Zet het vuur laag en laat nog een paar minuten zachtjes koken. Als je de ragout te dik vindt, kun je de rest van de bouillon nu toevoegen. Breng het op smaak met een snufje tijm en voeg naar smaak zout en peper toe.

Dit gerecht is heel simpel maar zó lekker, dat wordt gegarandeerd een succes met de feestdagen!