Expeditie Robinson platbrood met raita

Vandaag maakt London, samen met de winnaar van Expeditie Robinson 2022 Dennis Wilt, een echte expeditie-klassieker: platbrood, oftewel naan. Ook maken ze er een frisse raita bij. Die hadden ze dan weer niet op het eiland, maar is wel superlekker én makkelijk om te maken.

Op het eiland had London elke dag de taak om de groep te voorzien van een heerlijk stukje platbrood. Die maakte hij van meel, water en een beetje zout uit de zee. Elke dag kreeg iedereen een stukje brood van 50 gram. Gelukkig zijn er nu wat meer ingrediënten beschikbaar, dus maken London en Dennis een extra lekkere versie van het brood. En, er is genoeg voor iedereen!

Ingrediënten

voor het platbrood (6-8 stuks)

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram Griekse of plantaardige yoghurt
  • olijfolie om in te bakken

voor de raita

  • 1 komkommer
  • 250 gram Griekse of plantaardige yoghurt
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • snuf chilipoeder
  • 1 takje verse munt
  • zout en peper naar smaak

Bereiding

Begin met het maken van de raita. Verwijder de zaadlijsten uit de komkommer en rasp de komkommer fijn. Leg de komkommerrasp in een fijne zeef en bestrooi het met wat zout.

Laat de geraspte komkommer ongeveer 10 minuten staan. Zo krijgt het zout genoeg tijd om het vocht uit de komkommer te trekken. Je wilt geen waterige raita! Snijd ondertussen de munt fijn.

Knijp het vocht uit de komkommer, eventueel met een theedoek. Meng de komkommer samen met de yoghurt, komijn, chilipoeder en zwarte peper. Breng het eventueel extra op smaak met zout.

Mix voor het platbrood het zelfrijzend bakmeel en de Griekse yoghurt met een vork of met je handen tot een mooi deeg. Let op: het is plakkerig! Je kunt eventueel wat olijfolie op je handen smeren of wat extra zelfrijzend bakmeel toevoegen aan het deeg om het iets minder plakkerig te maken. 

Verdeel het deeg in 6 tot 8 stukken, rol er balletjes van en druk ze plat.

Bak de platbroodjes in een koekenpan met een klein scheutje olijfolie, een paar minuten per kant. Serveer met de raita en wat verse munt. Eet smakelijk!

Meer lekkere recepten