Snipper de sjalot fijn. Haal de garnalen uit de schaal. Tip van London: druk met je duim en wijsvinger op de staart, dan kun je de garnaal er makkelijk uit trekken. Gooi de schalen niet weg!
Smelt een klontje van de boter en fruit de knoflook, ui, wortel en peper en garnalenschillen hierin voor ongeveer 4 minuten. Blus het af met de cognac.
Voeg het kokend water, visbouillonblokjes citroengras, steranijs, kaneelstokje en de kruidnagels toe. Roer het geheel goed door en laat het 45 minuten zachtjes pruttelen.
Zeef de soep en haal de harde specerijen en het citroengras eruit. De ui en garnalenschillen mogen terug in de soep. Giet dit in een blender. Mix het geheel voor een minuutje en zeef dan de schillenresten uit. Breng de soep op smaak met wat peper.
Bak op het laatste moment kort de garnalen met de rest van de boter, voor maximaal 2 minuten. Snijd ook de lente-ui fijn en garneer de soep hiermee. Je kunt de soep eventueel verder garneren met lobbig geklopte slagroom en wat chilipoeder.
Deze bisque is nét even wat chiquer dan een gewone soep en ook nog eens heel erg lekker. Daar maak je je gasten zeker blij mee tijdens het kerstdiner.