Aardappel-venkelsoep

Vandaag staat London weer in de keuken. Hij maakt een heerlijke winterse soep. Deze soep met venkel en aardappel is lekker en vult ook nog eens goed.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 500 gram vastkokende aardappelen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui
  • 1 stuk venkel, groen loof apart houden
  • 2 stengels selder
  • 1 el gezouten boter
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 laurierblaadje
  • 1 tl venkelzaad
  • 1,2 liter gevogelte- of groentenbouillon
  • 200 ml lichte culinaire room
  • zwarte peper van de molen
  • oud brood voor croutons
  • 20 gram parmezaan, geraspt

Bereiding

Schil de aardappelen en snij ze in kleine blokjes. Pel de ui en snij fijn. Was de venkel en snij fijn. Snij ook de venkel fijn.

Pel en halveer de knoflookteentjes. Verhit 1 eetlepel olijfolie en 2 eetlepels boter in een grote pan op middelhoog vuur. Doe de ui, selder, venkel, knoflook en venkelzaadjes erbij. Roer regelmatig, tot de groenten zacht worden.

Voeg de aardappelen toe, samen met de boter. Bak 5 minuten verder, tot de aardappelen goudbruin kleuren. Doe er de bouillon bij en roer. Breng aan de kook en zet dan het vuur lager. Laat verder garen tot de aardappelen gaar zijn (ongeveer 15 minuten).

Laat afkoelen en blend in de keukenrobot (of met een mixer) samen met de room tot een gladde massa. Kruid met peper en zout. Serveer met een scheutje olijfolie, croutons, parmezaan en loof van venkel.