Volkoren clubsandwich met sticky tempé

Volgende week is het de Week van het Brood. Het perfecte moment om even stil te staan bij welk brood nu eigenlijk goed voor je is en welke niet. Samuel Levie vertelt ons hier alles over en maakt een lekkere volkoren clubsandwich met sticky tempé.

Ingrediënten

• 200 gram tempé

• neutrale olie voor frituren

• ½ el sambal

• 1 el ketjap manis

• 1 el bruine suiker

• 6 volkoren boterhammen

• Halve spitskool

• 1 bosui

• 1 bospeen

• 1½ el mayo

• 2 tl sriracha

• 1 tl sesamolie

• 1 snackkomkommer

• ½ el rijst azijn

• 2 tl geroosterd sesamzaad

Bereiding

Voor deze vegan en onwaarschijnlijk lekkere club duiken we wel ff de keuken in. Snijd de tempé in kleine blokjes of reepjes van ongeveer 1 bij 3 cm. Doe een ruime laag zonnebloemolie in de wok en verhit deze. Bak de tempé hierin goed roerend goudbruin en knapperig.

Als de tempé knapperig is, haal je deze uit de olie en leg uit op keukenrol. Giet het grootste gedeelte van de olie uit de wok. Bewaar dit voor een volgende keer bakken. Meng sambal met suiker en ketjap. Doe nu de tempé samen met het sambalmengsel in een wok en bak alles paar minuten zodat de tempé lekker plakkerig wordt en karamelliseert. Zet opzij.

Snijd de spitskool, bosui en bospeen zo fijn als je kan en maak aan met de mayonaise, sriracha en sesamolie. Snijd komkommer heel fijn en maak aan met de rijstazijn en een snuf zout. Kneus de komkommer in de azijn zodat deze het zuur opneemt. Rooster je boterhammen kort en nu begint het stapelen.

Beleg iedere boterham eerst met een laagje coleslaw en daarna met de knapperige tempé. Beetje komkommer en sesam erop en door naar de volgende laag. Dakje erop, beleggen en daarna de laatste en derde boterham erop. Prikker erdoor om de boel bij elkaar te houden en ready!

Meer lekkere recepten