Preitaart met salade met mosterdvinaigrette

Vandaag staat Gilles van der Loo samen met London in de keuken. Gilles is romanschrijver en ook een smaakwerker. Daarom heeft Gilles nu een eigen, erg bijzonder, kookboek geschreven, namelijk: ‘Koken zonder recept’. In dit boek vind je geen recepten, maar wel verschillende voorbeelden per seizoen. Eén van die gerechten is preitaart met salade, een echt seizoen gerecht met winterse groenten.

Ingrediënten 

Voor de preitaart

  • 220 gram bloem
  • 1 eidooier
  • 150 gram ongezouten boter
  • snuf zout   
  • 2 preien
  • 1 stuk pancetta
  • 3 eieren
  • 250 gram verse slagroom    

Voor de salade 

  • aantal verdwaalde spruiten
  • spitskool
  • halve rode ui
  • dijonmosterd
  • witte wijnazijn 
  • zonnebloemolie   

Bereiding  

We starten met het maken van een deeg voor de preitaart. Hiervoor meng je de bloem, de eidooier, de boter en een stufje zout. Meng dat alles goed tot een mooi vast deeg. Is het deeg nog wat te droog? Voeg dan wat water toe. Laat daarna het deeg voor minimaal een uur rusten in folie in de koelkast.
Tip: Het deeg kun je een aantal dagen van te voren maken. Je kan het namelijk in folie voor een paar dagen in de koelkast bewaren. Natuurlijk kun je het deel ook invriezen.  

Terwijl het deeg ligt te rusten kun je beginnen met de vulling van de preitaart. Hiervoor snijd je twee preien in stukjes van een centimeter. Bak deze vervolgens aan in de pan met een klont boter en wat zout. Terwijl de prei aan het bakken is snijd je ook de pancetta fijn en voeg je dit toe in de pan.
Hiervoor ook een bewaartip: De vulling kun je op de dag zelf maken of een dag van tevoren. Bewaar het dan afgedekt in de koelkast.    

Zet de vulling even aan de kant en verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden. Haal het deeg uit de koelkast. Rol het deeg uit tot een lap die groot genoeg is voor de taartvorm. Smeer vervolgens eerst de vorm in met boter. Doe dan het uitgerolde deeg in de vorm en zorg dat de hele taartvorm bedenkt is. Prik nu met een vork gaatjes in de bodem.  

Leg vervolgens een stuk bakpapier over het deeg heen en vul dit met gedroogde bonen of linzen. Op die manier kun je de bodem bakken zonder dat hij in het midden als een ballon omhoog komt of dat de randen instorten. Bak de bodem voor 15 minuutjes. Na een kwartiertje kan het papier met de bonen eraf en doe je de bodem nog eventjes in de oven zodat deze mooi bruin kan worden. Haal hem daarna uit de oven en verlaag de stand naar 160 graden.  

Meng nu eerst twee of drie eieren met een kuipje slagroom in een kom en voeg de gebakken prei hieraan toe. Mix nu alles goed en giet dan het ei- en preimengsel in de vooraf gebakken bodem. Bak nu de preitaart voor een halfuur gaar. Check tussendoor de gaarheid door een mes in de vulling te steken. Komt de punt er schoon uit? Dan is de taart gaar.    

Wanneer de taart in de oven staat kun je ondertussen de salade maken. Snijd hiervoor de spruitjes, de spitskool en de halve ui ragfijn in de lengte. Maak vervolgens de groenten aan met een vinaigrette. Hiervoor doe je een paar eetlepels lekkere pittige mosterd in een mengkom en giet je hier wat azijn of citroensap op. Meng dit met een garde en voeg nu heel geleidelijk in een dun straaltje zonnebloemolie toe. Ga door totdat een mayonaiseachtige binding ontstaat. Maak tot slot de mosterdvinaigrette op smaak met peper en zout.    

Haal de preitaart wanneer deze gaar is uit de oven en laat de taart eventjes afkoelen. Snijd de taart dan ik mooie punten en serveer deze met de seizoens-salade. Super lekker en gezond, en kun je binnen de kortste keren maken zonder recept!    

Meer lekkere recepten