Kip Katsu

Voor iedereen die wild wordt van curry, maakt London vandaag een heerlijk Japans gerecht klaar. London maakt namelijk Kip Katsu. Een verrukkelijk recept!

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 1 grote ui
  • 2 middelgrote aardappelen (vastkokend)
  • 4 stuks bospeen/wortel
  • 1 pakje pasta (golden curry)
  • 600 mililiter water
  • 1 eetlepel ketchup
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 3 eetlepels appelsap
  • 2 kipfilets
  • 5 eetlepels bloem
  • 5 eetlepels panko (Japans broodkruim)
  • 2 eieren
  • Peper en zout
  • Zonnebloemolie
  • Gekookte rijst
  • Tonkatsu saus

Keukengerei:

  • Vleeshamer (deegroller of zware steelpan, een koekenpan kan ook)
  • Pan om in te frituren

Bereiding

Verwarm een pan op middelhoog vuur met olie. Maak de ui schoon en snijd deze in grove blokjes. Voeg deze toe aan de pan en laat de ui even bakken tot deze begint te karamelliseren. Schil ondertussen de aardappelen en de wortelen en snijd deze in hapklare stukken. Voeg de aardappelen en de wortelen toe aan de ui en bak dit 3 minuten mee. Voeg het water toe en laat ongeveer 15 minuten koken tot de aardappelen en wortels gaar zijn. Giet het geheel niet af. 

Voeg de golden curry toe aan het water en meng het geheel goed door, tot de currypasta goed is opgelost. Voeg de ketchup, de sojasaus en de appelsap toe en laat het geheel nog 10 minuten op laag vuur sudderen. Leg de kipfilet op een schone snijplank en halveer deze over de lengte op een horizontale wijze. Houdt het mes plat en snijd van links naar rechts. Er ontstaan nu twee dunne stukken kipfilet.

Doe de stukken kipfilet opzij op een ander bord, en leg één kipfilet klaar op de snijplank. Sla voorzichtig met de vleeshamer, de deegroller of iets anders zwaar (dit kan ook een zware koekenpan of steelpan zijn) op het vlees. Sla niet te hard, dan gaat het vlees stuk, maar sla voorzichtig zodat de kipfilet wat dunner wordt. Op deze manier wordt het vlees tevens een stuk malser. Doe dit totdat de kipfilet ongeveer 1 centimeter dik is en overal een gelijkmatige dikte heeft. Herhaal dit met de andere stukken kipfilet.

Zet drie bakjes klaar. Doe in één bakje de bloem, breek in het volgende bakje de eieren en klop deze los en doe in het laatste bakje de panko. Haal de platgeslagen kipfilets eerst door de bloem, klop het overtollige bloem goed af. Haal de kipfilets vervolgens door het losgeklopte ei, laat het overtollige ei goed afdruipen. Haal de kipfilets als laatste door de panko. Verwarm een grote diepe pan met een ruime laag zonnebloemolie. Verwarm de olie op middelhoog vuur. Controleer of de olie heet is met een pollepel. Komen er belletjes rondom de pollepel? Dan is het gereed om in te bakken. Zo niet, laat het dan nog wat verder verhitten.

Bak de gepaneerde kipfilets in de hete olie. Bak de gepaneerde kipfilet 6 minuten per kant. Doe de pan niet overvol, maar bak liever in 2 sessies. Anders koelt de olie te veel af en met te weinig ruimte in de pan, kan de kip niet goed garen. Laat de gebakken kip uitlekken op een stuk keukenpapier.

Schep in een diep bord de rijst en schep de Japanse curry aan de andere helft van het bord. Snijd de krokante kip in reepjes en leg deze op de lijn tussen rijst en curry. Serveer de curry eventueel met tonkatsusaus.