Eten & Drinken

Geef vandaag een pannenkoek aan je opa of oma

Je hebt ze in alle vormen en maten en je kunt er van alles op strooien, hartig of zoet. We hebben het natuurlijk over pannenkoeken. Iedereen lust wel pap van deze lekkernij, dus geen wonder dat er een nationale feestdag voor is georganiseerd. En laat dat toevallig vandaag zijn.

Maar is Pannenkoekendag alleen een dag waarop je pannenkoeken eet? De redactie van Koffietijd zocht het voor je uit.  

Pannenkoekenfeest voor jong en oud

In 2007 begonnen Koopmans en Tefal samen het initiatief 'Nationale Pannenkoekendag'. Niet om alleen om het bestaan van de zoete versnapering te vieren. Maar een dag die volledig gericht is op ouderen. Onder het motto 'Bak mee voor ouderen!' bakken basisschoolleerlingen lekkere pannenkoeken voor ouderen in de buurt. Samen met juffen, meesters, vaders en moeders wordt er een groot pannenkoekenfeest georganiseerd.   

Toen de twee bedrijven met Pannenkoekendag begonnen, deden ongeveer zestig scholen mee. Zestien jaar later is deze dag uitgegroeid tot een echte feestdag en doen jaarlijks 1000 scholen mee aan deze actie. Hierdoor kunnen zo'n 100.000 ouderen genieten van heerlijke pannenkoeken, speciaal bereid met liefde van een kind.   

Bakkers klaar, bakken maar!

Ieder jaar vindt de 'Nationale Pannenkoekendag' plaats rond de tweede week van maart. Scholen krijgen deze periode een pakket opgestuurd om voor zo'n 40 gasten pannenkoeken te bakken. Mocht een school meer gasten ontvangen, dan kunnen ze de pakken altijd laten aanvullen. Aan de pakketten zitten geen kosten verbonden. Hierdoor kan iedere school meebakken en hoeft niemand te betalen voor deze feestdag.   

Zoet of hartig?

Weet je even niet wat je moet maken als avondeten? Dan is het vandaag de perfecte dag om pannenkoeken te eten. Ook superlekker met spek, appel, kaas, banaan of poedersuiker. Of gewoon alles door elkaar heen. Vandaag is het feest, dus maak het lekker jouw feestje! En mocht je pannenkoeken over hebben, geef ze aan de ouderen om je heen.  

Wat inspiratie nodig? Eerder maakte London deze overheerlijke én gezonde havermoutpannenkoekjes. Check het recept hier.