Spaghetti carbonara met witte asperges a la flamande

Je leest het goed! We maken weer een recept met asperges erin. Het seizoen is weer aangebroken en dat betekent dat we er maar eens goed gebruik van moeten maken. Vandaag staat London daarom in de keuken met weer een lekker gerecht, namelijk 'spaghetti carbonara met witte asperges a la flamande'.

Ingrediënten

(2 personen)

  • 16 stuks witte asperges
  • 100 gr little gem / baby romaine
  • 125 gr spaghetti
  • 2 eidooiers
  • 80 gr panchetta (plakken)
  • 20 gr Parmezaanse kaas (geraspt)
  • 2 eieren
  • 2 el suiker
  • Bosje (platte) peterselie  

Bereiding

Schil de asperges en snijd de houterige kontjes ervan af. Bewaar de schillen en de kontjes, dit kan gebruikt worden voor een eventuele saus of soep.  

Schil de asperges en snijd de hardere uiteinden af. Dit hangt af van de dikte en versheid van de asperges, snijd maximaal één a twee centimeter af. Gooi de schillen en afgesneden stukken niet weg maar voeg deze toe aan een grote brede pan. Leg hier vervolgens de asperges in.  

Overgiet de asperges met voldoende koud water zodat deze met ruim water bedekt zijn. Voeg vervolgens de suiker en een flinke snuf zout toe en breng het water met de asperges aan de kook. Houd de deksel op de pan. Laat de asperges tien tot twintig minuten koken. Houd je meer van een bite kook dan tien tot vijftien minuten en indien je de asperges wat meer door gegaard wilt laat je deze richting de twintig minuten koken. Draai het vuur uit van de asperges, zodra deze gekookt zijn, en laat deze nog tien minuten staan met de deksel op de pan. Laat vervolgens de asperges uitlekken op een schone theedoek en leg deze vervolgens op een grote schaal.  

Zet een ruime hoeveelheid water op met flink wat zout. Kook de spaghetti zoals staat aangegeven op de verpakking. Kook daarbij direct de twee eitjes in acht minuten hard in een andere pan.  

Kluts intussen de eidooiers samen met de geraspte Parmezaanse kaas. Bak de pancetta knapperig en krokant in een koekenpannetje.  

Wanneer de spaghetti al dente is gekookt kan deze worden afgegoten. Vang een beetje van het kookvocht op en zet een pan terug op het vuur. Voeg wat olijfolie toe aan de pan en voeg de afgegoten spaghetti en het ei-parmezaan mengsel aan toe. Haal direct van het vuur en blijf het geheel goed door husselen tot het ei-parmezaan mengsel zich aan alle spaghetti heeft kunnen hechten. Voeg eventueel wat van het kookvocht van de spaghetti toe als het te droog is.  

Snijd de gekookte eitjes in fijne stukken en meng met gehakte peterselie.  

Serveer de asperges met een mooi gedraaid torentje van de carbonara, het ei-peterselie mengsel, wat uitgebakken panchetta, een paar blaadjes little gem, wat geraspte parmezaan en top af met vers gemalen zwarte peper.

Eet smakelijk!