Pastitio

Het is vandaag een hele speciale dag want Pernille mocht haar eigen uitzending vormgeven. En zo ook het recept wat we vandaag gaan maken. Pernille houdt heel erg van Grieks eten dus wat kan je dan beter eten dan 'Pastitio'. En wie kun je beter in de keuken laten staan dan London.

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 300 gram Pastitio Pasta nr. 2 

Voor de gehaktsaus:

  • 750 gram rundergehakt
  • 1 grote ui, fijngesnipperd
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • 2 eetlepels tomatenblokjes
  • Zout
  • Peper
  • 50 mililiter rode wijn
  • 1 kaneelstokje
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 kruidnagels
  • 1 theelepel oregano 

Voor de bechamelsaus:

  • 1 liter volle melk
  • 1 ei
  • 100 gram bloem
  • 100 gram margarine/boter
  • 100 gram Graviera kaas gemalen
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 ovenschaal 35x25x8 cm

Bereiding

Bak de ui glazig in de olijfolie en voeg gehakt met peper en zout toe. Bak het gehakt rul en blus het af met wijn en laat dit vervolgens even doorkoken. Voeg voor de gehaktsaus de rest van de ingrediënten toe en laat dit 30 minuten pruttelen. Voor toevoeging van smaak voeg je peper en zout toe. Verwijder vervolgens de laurier, het kaneelstokje en de kruidnagel.

Zet een grote pan water, met flink wat zout, op het vuur en breng dit aan de kook. Kook vervolgens hier de pasta in voor acht minuten. Giet daarna de pasta af en koel dit onder koud water. Laat dit vervolgens uitlekken.

Voor de bechamelsaus smelt je de boter zachtjes in een pannetje. Voeg daarna de bloem toe met peper en zout en roer goed door tot de klontjes zijn verdwenen. Doe de melk en het ei erbij en blijf goed roeren tot de saus dikker wordt en begint te koken. Haal van het vuur en proef af. 

Verwarm nu de oven voor op 200 graden (hete lucht). Doe de uitgelekte pasta in de ovenschaal en meng met 4 eetlepels gehaktsaus en 4 eetlepels bechamelsaus. Strijk de pasta tot een laag, giet de rest van de gehaktsaus erover en strijk dit glad. Giet vervolgens de bechamelsaus hierover. Bestrooi dit daarna met de nootmuskaat en de geraspte kaas. Bak de pastitio in het midden van de oven voor 30 minuten of totdat de pastitio een mooie goudbruine kleur heeft.

Laat zeker 30 minuten afkoelen voordat je het aansnijdt. 

Eet smakelijk!