Kleisha

Vandaag een gerecht uit de oudste keuken ter wereld! London deelt vandaag de Koffietijd keuken met Matay de Mayee en zijn moeder Smuni. Zij brachten recent een kookboek uit over deze oude keuken genaamd 'Haniyé'. Vandaag bakken ze samen Kleisha koekjes. Een leuk recept om dit weekend mee aan de slag te gaan.

Ingrediënten

  • 100 ml water
  • 90 gram kristalsuiker
  • 185 ml boter
  • 8 gram bakpoeder
  • 8 gram vanillesuiker
  • 1 el Mahlep poeder
  • 2 tl Nigellazaad
  • 1½ tl kaneelpoeder
  • 1 tl anijszaad, gemalen
  • ½ tl kruidnagel, gemalen
  • ½ tl kardemon, gemalen
  • ½ tl piment, gemalen
  • ½ tl nootmuskaat 500 g biologische tarwebloem
  • 4 gram instantgist
  • 2 eieren, gescheiden in eiwit en dooiers, de eidooiers losgeklopt met 1 el citroensap of melk)
  • 50 ml zonnebloemolie

Bereiding

Verwarm het water met de suiker in een steelpan op laag vuur en roer tot de suiker is opgelost. Neem de pan met suikerwater van het vuur.

Laat in een ander pannetje de boter op laag vuur smelten. Neem de pan van het vuur.

Meng het bakpoeder, de vanillesuiker en alle specerijen in een grote kom. Zeef de bloem beetje bij beetje door een fine zeef in de kom. Voeg het suikerwater, de gist en het eiwit toe en kneed ongeveer 4 minuten.

Voeg de lauwwarme gesmolten boter toe en kneed het met de hand tot een geheel. Voeg de olie toe en kneed alles in 15 minuten tot een gladde deegbal. Dek de kom af met een droge theedoek en laat het deeg 60 minuten rijzen op een tochtvrije plek tot het in volume iets toeneemt.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en zet de losgeklopte eidooiers klaar.

Haal het deeg uit de kom en rol daar tussen je handpalmen 32 kleine deegballetjes van. Druk elk balletje met de handpalm tot een platte ronde vorm (diameter ongeveer 3 centimeter). Leg ze op de met beklede bakplaat op 2 centimeter afstand van elkaar. Laat de deegrondjes 20 minuten rusten.

Verhit de oven tot 220 °C.

Bestrijk na de rustperiode de boven- en zijkant van het deegrondjes met het eidooiermengsel. Bak de koekjes in 15-18 minuten goudbruin.

Haal de bakplaat it de oven en laat de koekjes 10 minuten rusten. Laat ze daarna op een rooster afkoelen. Serveer ze of bewaar ze maximaal 4 dagen in een gesloten trommel. Invriezen kan ook.