Voor de vegaburgers:
Voor de friet:
Voor de mayonaise:
• Staafmixer
• Frietsnijder
• Frituurpan / gietijzeren pan
Klik hier voor de bereiding van de vegaburgers.
De schil van de aardappels kunnen eraf geschild worden maar indien de aardappels gewassen worden en de schil op de aardappel houdt kan dit juist zorgen voor een extra krokantje.
Snijd de aardappel in plakken ter dikte van 1 centimeter en snijd deze vervolgens verticaal in perfecte frieten. Er kan ook gebruik gemaakt worden van een frietsnijder. Was de ongebakken frieten in koud water en laat dit goed uitlekken. Dep droog met een schone theedoek.
De friet moet in twee keer gebakken worden. Allereerst op 140 graden en vervolgens op 180 graden.
Zet de pan met olie op het vuur en verwarm de olie tot 140 graden. Dit kan gemeten worden met een temperatuurmeter. Wanneer de olie heet genoeg is kan de friet hierin voor 4-5 minuten gebakken worden. Haal eruit en laat uitlekken en minimaal een half uur afkoelen.
Voor het afbakken moet de olie op een temperatuur van 180 graden zitten. Bak de voorgebakken friet af in 2-3 minuten tot deze goudbruin en knapperig zijn. Laat uitlekken op wat keukenpapier en breng op smaak met zout.
Splits het ei en bewaar de eidooier. Voeg de eidooier toe aan een hoge maatbeker. Voeg de dijonmosterd, witte wijnazijn en wat zou toe. Mix dit kort door elkaar met de staafmixer.
Voeg beetje bij beetje de olie toe tot deze volledig is opgenomen. Doe dit niet te gehaast.
Wanneer de structuur van een dikke crème ontstaat is de mayonaise klaar om te serveren bij de frieten.