Coeur de boeuf met vitello-tonnatodressing én Melanzane Alla Parmigiana maar dan in een salade

Vandaag staat Bibi in de keuken met haar nieuwe kookboek 'Zin In Salade'! Ze maakt hieruit twee heerlijke gerechten namelijk: Coeur de boeuf met vitello-tonnatodressing én Melanzale Alla Parmigiana maar dan in een salade. Hieronder vind je hoe je deze top gerechten thuis ook maakt!

 

Coeur de boeuf met vitello-tonnatodressing:

Ingrediënten

  • 100 gram tonijn in olijfolie
  • 4 ansjovisfilets
  • 2 tl. Kappertjes
  • Sap van een ½ citroen
  • 50 gram mayonaise
  • 50 gram dikke yoghurt
  • 2 coeur de boeuf
  • 8 kapperappeltjes
  • 4 el. kruidenolie (recept onderaan)

Benodigdheden

  • Staafmixer

Bereiding

Maak de vitello-tonnatodressing door de tonijn, ansjovis, kappertjes, citroensap, mayonaise en yoghurt fijn te mixen in een staafmixer. Breng op smaak met peper. Waarschijnlijk heeft het geen extra zout nodig, maar proef even of je dat toch nodig vindt.

Snijd met een scherp mes de tomaten in dunne plakken en verdeel ze over een groot bord. Serveer met veel van de dressing, de kapperappeltjes en kruidenolie.

Melanzale Alla Parmigiana maar dan in een salade:

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 3 aubergines (in de lengte gehalveerd, elke helft in 5-6 parten gesneden)
  • Zout
  • 4 sneden (oud) brood
  • 100 gram Parmezaanse kaas
  • Peper
  • 2 eitjes (losgeklopt)
  • Extra vierge olijfolie
  • 400 gram tros-cocktailtomaten of 250 gram cherrytomaten
  • 150 gram rucola
  • 2 el. Wittewijnazijn
  • 2 bollen buffelmozzarella
  • 15 gram verse basilicum
  • 30 gram geroosterde pijnboompitten
  • 4 el. Balsamico cremaceto

Benodigdheden

  • Schone theedoek of keukenpapier
  • Keukenmachine of staafmixer
  • Bakpapier

Bereiding

Leg de parten aubergine in een vergiet en bestrooi met zout. Het zout haalt een deel van het vocht uit de aubergine en zo blijft die stevig tijdens het bakken. Laat 30 minuten staan, spoel af met water en dep droog met een schone theedoek of keukenpapier. Snijd intussen het brood in kleine stukken en maal fijn in een keukenmachine of bakje van de staafmixer. Voeg de Parmezaanse kaas toe en breng op smaak met peper en zout. Hussel alles door elkaar.

Verwarm de oven tot 200 graden.

Haal de kwarten aubergine door het ei en haal vervolgens door het brood-parmezaanmengsel. Als het niet goed wil plakken, schep er dan met je hand nog wat broodkruim op. Verdeel de aubergine op een met bakpapier beklede bakplaat en zorgt dat ze niet op elkaar liggen. Verdeel hier flink wat olijfolie over.

Halveer de tomaten en leg ze in een andere ovenschaal of bakplaat met bakpapier met de snijkant naar boven. Bestrooi de tomaten met peper, zout en olijfolie en bak de aubergine en tomaten 30-35 minuten in de oven. Keer de parten aubergine halverwege de baktijd om.

Verdeel de rucola in een grote kom en maak aan met een dressing bestaande uit de wittewijnazijn, 8 el olijfolie en een flinke snuf peper en zout. Verdeel de aangemaakte rucola over vier diepe borden. Schep daar de aubergine en tomaten op. Scheur ½ bol mozzarella per persoon op elk bord en maak af met de geroosterde pijnboompitten, basilicum en balsamico cremaceto.

Kruidenolie:

Ingrediënten

  • 70 gram kruiden
  • Sap van 1 biologische citroen
  • Zout
  • 70 gram milde olijfolie of een combinatie van olijfolie extra vierge en zonnebloemolie

Benodigdheden

  • Bak met ijswater
  • Staafmixer
  • Kleine, fijne zeef
  • Schoon glazen flesje of (weck)pot

Bereiding

Snijd de onderste steeltjes van de bos kruiden en blancheer de kruiden 10 seconden in gekookt water. Laat ze uitlekken en leg ze een paar seconden in een bak met ijswater. Hierdoor ‘schrikken’ de kruiden en stopt het kookproces. Knijp het overtollige vocht eruit en mix de kruiden met een staafmixer fijn samen met het citroensap, een snuf zout en ongeveer 30 ml olijfolie. Giet het kruidenmengsel door een fijne zeef boven een flesje of weckpot. Dit zeven gaat het snelst en makkelijkst als je de kruiden met de bolle kant van een lepel stevig aanduwt. De olie kun je 2-3 weken bewaren in de koelkast. Lekker over iedere salade of groente.