Koekjes voor bij de koffie

Vandaag is het wel een hele bijzondere uitzending. We geven vandaag veel spullen weg aan onze kijkers. Aangezien onze kijkers live bij ons in de uitzending zijn, moet er natuurlijk wel lekker gegeten worden. London en Bibi maken daarom heerlijke koekjes voor bij de koffie.

Ingrediënten

32 punten koek

  • Dooiers van 6 grote eieren
  • 150 gram (¾ cup) suiker
  • 5 mililiter (1 tl) vanille-extract
  • 170 gram boter, in blokjes van 12 mm, op kamertemperatuur
  • 220 gram bloem
  • 75 gram (â…“ cup) strooisel, plus 4 eetlepels voor erbovenop
  • Zeezoutvlokken

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een ronde bakvorm van 20 of 23 centimeter doorsnee met bakpapier. Klop de eierdooiers 4 à 5 minuten op middelhoge snelheid met de suiker en de vanille met een handmixer tot je een lichte, luchtige massa hebt. Die doet denken aan de structuur van hollandaisesaus of aioli.

Laat de mixer draaien en voeg steeds een paar blokjes boter toe. Wacht tot deze helemaal zijn opgenomen in het dooiermengsel voordat je de volgende toevoegt. Ga door tot alle boter na een minuut of 4 of 5 is opgenomen en je een lichtgeel, glad mengsel hebt. Klop de bloem in een middelgrote kom samen met 75 gram strooisel, het bakpoeder en het zeezout. Voeg het bloemmengsel toe aan het boter-dooiermengsel en klop met de mixer op een lage snelheid tot alles gemengd is.

Verdeel het deeg in twee porties. Wat je niet meteen gaat bakken, zet je in de koelkast. Druk de ene helft van het deeg in de met bakpapier bedekte bakvorm. Bestrooi het met 2 eetlepels strooisel en wat zeezoutvlokken. Bak de koek 20 à 25 minuten tot hij glanzend goudbruin is en bovenop een beetje gerezen. Houd voor een zachtere koek 20 minuten aan.

Haal de koek uit de oven en laat hem een beetje afkoelen. Leg hem dan op een snijplank en snijd hem in kleine puntjes.

Eet smakelijk!