Iedere werkdag om 10:00 en 17:00 uur
Recepten
Rijsttafel van tempeh goreng, kerrie ei, sajoer boontjes en gele rijst
Indonesische rijsttafel met tempeh goreng, kerrie ei, sajoer boontjes en gele rijst.

Ingrediënten:

Tempeh goreng: 

  •  1 blok tempeh
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ½  rode chilipeper  
  • ½ tl zout
  • 1 tl suiker  zonnebloem olie, om in te frituren
  • 3 el ketjap manis

Kerrie ei:

  • 8 eieren olie
  • 1 tl tomatenpuree
  • 1 tl masala
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 225 ml groentenbouillon
  • 1 takje selderij
  • Peper en zout

Sajoerboontjes:

  • 300 gr sperziebonen
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 cm verse gember
  • 1 tl laos
  • 3 tl palmsuiker
  • 1 tl trassi
  • 100 ml groentenbouilon
  • 2 tl ketjap manis
  • 100 ml kokosmelk 
  • 2 laurier blaadjes
  • 1 citroengras

Gele rijst 

  • 2 eetlepels olijfolie  
  • 1 witte ui, gesnipperd  
  • 1 theelepel curcuma  
  • ½ theelepel zout
  • versgemalen  zwarte peper  
  • 250 gram (basmati) rijst

Bereidingswijze:

Tempeh goreng: 
Snijd met een scherp met de tempeh eerst in lange dunne plakken van circa 3 millimeter dik. Snijd de plakken vervolgens in reepjes, weer van circa 3 millimeter dik. Nu heb je tempeh die eruit zien als dikke luciferhoutjes.

Snijd de peper overlangs open en verwijder de zaadlijsten met een mesje. Snijd in grove ringen. Verwijder de schil van de knoflook en hak fijn. Doe de chilipeper samen met de knoflook, zout en suiker in een vijzel en maal tot een boemboe. Het heeft dat de structuur van een dikke pasta.

Verhit ongeveer 200 ml zonnebloemolie in een pannetje tot zo’n 180 graden. Je kan de temperatuur van de olie controleren door er een stukje tempeh in te doen, als deze bruist dan is de temperatuur goed.

Frituur de reepjes tempeh in delen goudbruin. Schep uit de olie met een schuimspaan en laat uitlekken op keukenpapier.

Haal bijna alles zonnebloemolie uit de pan, maar laat nog ruim een eetlepel erin. Bak nu de boemboe ongeveer 2 minuut onder voortdurend roeren tot deze heerlijk begint te geuren.

Voeg de gefrituurde tempeh toe samen met  3 eetlepels ketjap manis. Bak alles kort op hoog vuur door totdat de tempeh bedekt is met een laagje plakkerige ketjap. Schep uit de pan en laat een beetje afkoelen voordat je het serveert.

Kerrie ei
Kook de eieren hard. Schrik de eieren in koud water en pel ze. Laat ze uitlekken. Frituur de eieren in een frituurpan of in een ruime pan met hete olie. Bak ze tot ze een krokant korstje hebben.

Snipper de ui en knoflook en fruit in een ruime pan. Voeg de masala toe en roer het goed door. Voeg na 1 minuut ook de tomatenpuree toe en blijf goed roeren.

Voeg 225ml groentenbouillon  toe. Roer goed door en breng op smaak met wat peper, zout en fijngesneden selderij. Breng aan de kook. Doe de gebakken eieren erbij en laat ze 8 minuten zachtjes koken in de saus zodat de saus goed in kan trekken.

Sajoerboontjes:
Snijd de 2 sjalotten, 2 tenen knoflook en een rode peper in grove stukken en doe in de kom van je staafmixer, voeg  laos, verse gember en trassi aan toe. Mix het geheel tot een gladde substantie. Doe een scheut olie in de wok of pan en bak op laag vuur circa 4 minuten aan.

Voeg nu de palmsuiker, ketjap manis, kokosmelk en groentenbouillon, laat op laag vuur sudderen.

Maak ondertussen de boontjes schoon. Snijd de boontjes in tweeën en voeg ze toe aan het geheel met de laurier blaadjes en citroengras die in drieën in gesneden.  

Laat nu 20 minuten op laag vuur sudderen met het deksel op de pan tot de gewenste dikte. Als je wilt dat de saus sneller dik moet zijn, doen dan de deksel van de pan en voeg  3 eetlepels gebakkenuitjes erbij, roer goed door.

Gele rijst:
Verwarm de olie op een laag vuurtje in een pan met dikke bodem. Voeg de ui toe en fruit ongeveer 3 minuten, dan de curcuma en het zout erbij.

Rijst toevoegen en alles omscheppen, zodat de rijst geel ziet. Klein beetje versgemalen, zwarte peper erbij, de peper zorgt ervoor dat de curcuma extra goed wordt opgenomen. Water toevoegen en de rijst gaar koken.

 

Delen
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Hier vragen we eenmalig je toestemming voor. Bekijk de onderstaande cookie policy voor meer informatie.
Ja, social media cookies mogen worden verzameld, zodat ik gebruik kan maken van social media koppelingen binnen deze site.