Iedere werkdag om 10:00 en 17:00 uur
Recepten
Slof met Zwitserse room en vers fruit
Prachtige slof met Zwitserse room en allerlei vers fruit.

Ingrediënten:

Sloffenbodem:

  • 115 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 95 gram witte basterdsuiker
  • ¼ ei losgeklopt
  • rasp van 1 citroen
  • 1 gram zout
  • 175 gram tarwebloem
  • 6 gram bakpoeder
  • 1 gram baksoda

Banketbakkersroom:

  • 275 gr volle melk
  • Merg van 1 vanillestokje
  • 2 eidooiers
  • 40 gr fijne kristalsuiker
  • 20 gr tarwebloem

Amandelspijs:

  • 100 gr blanke ongebrande ongezouten amandelen
  • 100 gr fijne kristalsuiker
  • 1 eiwit (30 gram)
  • Rasp van 1 citroen

Zwitserse room:

  • 175 gr slagroom
  • 20 gram fijne kristalsuiker
  • 2 blaadjes gelatine
  • 1 recept banketbakkersroom

Vers fruit:

  • Frambozen
  • Bramen
  • Blauwe bes
  • Kiwi
  • Rode besjes

Schuimpjes:

  • 1 eiwit (30 gram)
  • 90 gram fijne kristalsuiker

Bereidingswijze: 

Leg de blaadjes gelatine in ruim koud water en laat minimaal 20 minuten weken.  

Sloffenbodem deel 1 :
Meng de roomboter, de basterdsuiker, het ei, de rasp van de citroen en het zout met de mixer tot een romig geheel.   Meng de tarwebloem, het bakpoeder en de baksoda in een kom en zeef dit boven het mengsel van roomboter en ei. Meng tot een homogeen geheel.   Verpak het deeg als plat stuk in plastic folie en leg een half uur in de koelkast.

Banketbakkersroom :
Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit. Voeg het merg, het vanillestokje en de helft van de suiker toe aan de volle melk en breng rustig in een pan aan de kook.  Klop de eidooiers met de overige suiker met een garde los. Voeg de bloem toe en roer door totdat de klontjes weg zijn.  Giet een scheutje warme melk al roerende bij de dooiers en giet vervolgens terug in de pan. Laat op laag vuur 2 minuten rustig koken terwijl je blijft roeren.  Giet de banketbakkersroom op een platte schaal, dek af met plastic folie (op de banketbakkersroom, anders krijg je een vel) en laat afkoelen in de koelkast. Het vanillestokje haal je er pas uit als je de banketbakkersroom gaat gebruiken.  

Amandelspijs:
Draai de amandelen fijn in een keukenmachine. Voeg de suiker, de rasp van de citroen en de helft van het eiwit toe en draai tot amandelspijs. Voeg nog wat eiwit toe om de juiste consistentie te krijgen.  Verpak in plastic folie en leg in de koelkast.  Verwarm de oven voor op 210 ºC. Leg een bakpapier op een bakplaat.  

Sloffenbodem deel 2:
Bestuif je werkblad met bloem en rol het sloffendeeg uit tot 1 cm dikte. Steek met de sloffenring een plak uit. Leg de plak op de bakplaat met bakpapier en zet de sloffenring er om heen.  Roer 70 gram amandelspijs met 20 gram banketbakkersroom los zodat er spijsroom ontstaat. Verdeel de spijsroom over de sloffenbodem en laat een ruime centimeter van de rand vrij.  Bak de slof in 15 minuten af in het midden van de oven. Verwijder na het bakken meteen de ring van de slof en laat de bodem afkoelen.

Zwitserse room:
Klop de slagroom met de suiker lobbig. Haal de afgekoelde banketbakkersroom uit de koelkast en roer los. Voeg de slagroom in delen toe aan de banketbakkersroom en roer door. Verwarm vier eetlepels van dit mengsel in een steelpan en voeg de uitgeknepen gelatine toe. Roer door totdat de gelatine is opgelost. Haal van het vuur en voeg al roerende toe aan de overige Zwitserse room. Stop de Zwitserse room in een spuitzak en leg 30 minuten in de koeling.

Schuimpjes:
Verwarm de oven voor op 90 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier.  Meng het eiwit en de kristalsuiker in een hitte bestendige kom en verwarm al roerende au bain marie totdat de suiker opgelost is.   Schep het mengsel over in de kom van de mixer en klop het eiwit op tot een stevig schuim. Het schuim moet koud geklopt worden.  Doe het schuim in een spuitzak met een spuitmondje naar keuze en spuit toefjes op het bakpapier. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de schuimpjes in 30 minuten droog. Maak je grotere schuimpjes dan moet je de baktijd verlengen.  

Opbouw :
Spuit bollen Zwitserse room op de sloffenbodem en decoreer met vers fruit en de schuimpjes. Bestrooi licht met poedersuiker.  Zwitserse room die je overhoudt, eet je lekker ’s avonds als toetje met wat vers fruit erbij. Amandelspijs die je overhoudt, bewaar je in de koelkast of vriezer en gebruik je in je volgende te bakken appeltaart.

Eet smakelijk!

Delen
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Hier vragen we eenmalig je toestemming voor. Bekijk de onderstaande cookie policy voor meer informatie.
Ja, social media cookies mogen worden verzameld, zodat ik gebruik kan maken van social media koppelingen binnen deze site.