Iedere werkdag om 10:00 en 17:00 uur
Recepten
Surinaamse bakkeljauw met een twist
een traditioneel Surinaams gerecht met bakkeljauw.

INGREDIËNTEN:

  • 3 kruimige aardappels, geschild en in blokjes
  • 3 tenen knoflook, gekneusd
  • 300 ml melk
  • 100 ml groentebouillon
  • 75 ml olijfolie
  • 2 el bladpeterselie, grof gehakt
  • 200 gr bakkeljauw
  • 3 el oude kaas, geraspt
  • 2 el panko
  • scheut zonnebloemolie
  • 2 klontjes roomboter
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 2 tomaten, in kleine blokjes gesneden
  • 1 el tomaten puree
  • 2 takjes selderij, fijn gesneden
  • 1 limoen, sap + rasp
  • zeezout en peper naar smaak

Extra benodigdheden:

  • Pureestamper
  • Ovenschaal         

Bereidingswijze: 

Verwarm de oven voor tot 185 °C.

Doe de bakkeljauw in een pan met water en laat 30 minuten staan, gooi daarna het water weg en vul weer aan net onder met koud water. Nu ga je de bakklejauw koken, zodra het water weer koud, gooi je het water weg en vul je het weer aan met koud water, in totaal doe je dat 3 keer.

Als de bakkeljauw klaar is, spoel je die even koud en dan snij de de vis in kleine stukjes, let ook op graatjes en haal die eruit. Leg afgedekt weg in de koellkast.

Pak een pan en doe daar een scheutje olie in en een klontje boter, laat heet worden, doe er de sjalot, knoflook, tomaten en tomatenpuree bij en bakt dit geheel 2 minuten. Pak de bakkeljauw uit de koelkast en doe in de pan, bak de bakkeljauw mee en roer goed door zodat alles zich goed mengt, bak voor 3 minuten op middel hoog vuur, speel met het vuur dat de boel niet aanbrand. Voeg selderij, limoenrasp en limoensap toe, roer weer goed door en breng op smaak met zout en peper.

Breng een pan met de melk, groentebouillon en de knoflook aan de kook met de aardappels in ongeveer 20 minuten gaar. Giet af en bewaar daarbij wat kookvocht. Voeg de olijfolie toe stamp de aardappels tot een smeuïge puree.

Voeg de bakkeljauw en de peterselie toe aan de puree en roer goed door. Verdeel de brandade over de ovenschaal en bestrooi met de geraspte kaas en de panko. Plaats de ovenschaal 20 minuten in de oven, goudbruin en een mooie korst op de bovenkant.

Tip van London: als je te weinig tijd hebt om bakkeljauw te maken, ren dan naar een goede toko of Surinamer en vraag of ze bakkeljauw hebben.

Lekker met een lekker frisse salade erbij.                    

Eet smakelijk!

Delen
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Hier vragen we eenmalig je toestemming voor. Bekijk de onderstaande cookie policy voor meer informatie.
Ja, social media cookies mogen worden verzameld, zodat ik gebruik kan maken van social media koppelingen binnen deze site.