Iedere werkdag om 10:00 en 17:00 uur
Borstkankermaand
Tips van borstkankerbuddies
Redacteur Carolien van Wijngaarden, die al zeven jaar voor Koffietijd werkt, krijgt precies een jaar geleden te horen dat ze borstkanker heeft. Deze hele week geeft Carolien ons een kijkje in haar leven nu en dat van het afgelopen jaar.

"Het kan soms voelen alsof je de enige op de wereld bent die dit overkomt. Ik ben daarom blij dat ik een fijne groep ‘borstkankerbuddies’ om me heen heb. Zij kunnen geruststellen, raad geven en je kunt lekker met ze ‘kankeren’ over wat er allemaal speelt.

Handige tips van lotgenoten voor lotgenoten én hun omgeving zijn natuurlijk nooit verkeerd. Daarom TIPS van mijn buddies Hanneke, Marja en Renée - alle drie schatten van vrouwen met wie je met gemak een oorlog kunt winnen - en van mij. Eerst stel ik ze even aan je voor!"

Hanneke Ansmink, 60 jaar, komt uit Groningen. In 2014 krijgt ze de diagnose borstkanker (hormoon- en eiwitgevoelige tumor, graad 3). Gelukkig heeft Hanneke naast de tumor in haar borst geen uitzaaiingen en wordt ze na de chemo, operatie en radiotherapie in 2016 ‘schoon’ verklaard. Sindsdien slikt zij dagelijks anti-hormoonpillen en wordt zij twee keer per jaar gecontroleerd. Hanneke merkt tijdens het hele proces hoe belangrijk het is om steun te krijgen en besluit daarom om als vrijwilliger aan het werk te gaan in het Hamelhuys. Dit is een inloophuis voor (ex)kankerpatiënten en hun naasten.

Renée Otsen, 45 jaar, woont en werkt in Groningen en is daarnaast binnenkort bestuurslid van het Hamelhuys. Krijgt in december 2017 de diagnose borstkanker (triple negatief/hormoonongevoelige tumor zonder uitzaaiingen). Ondergaat chemo, operatie en bestralingen en heeft op het moment de eerste jaarcontroles. Door het hele traject heeft ze last van osteopenie - breekt uit het niets een voet - en slikt nu in ieder geval de komende 5 jaar wekelijks alendrolinezuur en dagelijks vitamine D en calcium.

Marja Pikavet, 53 jaar, geboren in Amsterdam en woont alweer 14 jaar in Groningen. Bij de eerste oproep van het bevolkingsonderzoek - ze is dan net 50 jaar - krijgt ze te horen dat de uitslag positief is (een hormoongevoelige tumor zonder uitzaaiingen blijkt). Ze heeft er nooit iets gemerkt of gevoeld. Wat volgt is het hele rijtje in volgorde van: operatie (borstbesparend), bestraling en chemo. Sindsdien slikt zij dagelijks anti-hormoonpillen en wordt zij twee keer per jaar gecontroleerd. Omdat ze voor en na alle behandelingen veel yoga beoefent, merkt ze hoe goed dit haar doet en wil ze dit doorgeven. Nu geeft ze elke dinsdagochtend de Yin variant in het Hamelhuys in Groningen.

TIPS - vóór de behandelingen

Ga sporten (Hanneke)
"Het is een hoop dat je moet verwerken. Ik heb nadat ik het nieuws kreeg veel gerend. Daar knapte ik geestelijk van op en lichamelijk was het goed om met een goede conditie aan de behandelingen te beginnen. De buitenlucht die je dan inademt doet ook wonderen."

Lezen lezen lezen (Marja)
Leer van anderen die dit traject al hebben doorstaan. Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Haal alles in huis wat je denkt nodig te hebben, zodat je er zo bij kan en niets hoeft te zoeken op dat moment dat je het nodig hebt.  

Als je even geen kant op kunt met je gevoel (Carolien)
Wil je soms even lekker huilen, maar lukt het niet, zet een huilfilm op als Terms of Endearment of 50/50 op Netflix. 

Zoek alvast mooie muziek uit (Renée)
Tijdens scans kunnen ze meegebrachte cd’s voor je draaien. Kies iets waar jij je krachtig bij voelt, energie van krijgt. 

Vereeuwig je borsten (Carolien)
Laat vooraf je oude borsten vastleggen door middel van foto’s of een borstafdruk of schilderij. Een vriendin van mij heeft als verrassing de mijne geschilderd en ik ben daar ontzettend blij mee.

TIPS - tijdens de behandelingen

Schrijf alles op (Renée)
Schrijf je frustraties, angsten en verdriet van je af, maar beschrijf zeker ook de geluksmomenten en noteer de grappige anekdotes. Het werkt therapeutisch, maar je hebt dan ook iets tastbaars voor later. Je wordt zo geleefd tijdens het traject en je vergeet daarnaast veel (chemobrein). Zo kun je het zelf weer teruglezen en/of anderen het laten lezen.  

Leg je behandeling vast (Renée)
Om dezelfde reden als hierboven, beeld is ook belangrijk. Ik heb de meest gekke foto’s gemaakt van voor, tijdens en na de hele rambam, waar ik nu en in de toekomst om kan blijven lachen (of huilen).  

Neem iemand mee naar de uitslag en controles (Hanneke)
Er komt heel veel informatie op je af en door de chemo kun je soms ook extra warrig zijn. Neem daarom altijd iemand mee als de specialisten veel gaan uitleggen. Deze persoon kan dan alles meeschrijven in een schriftje. Zo hou je alles bij elkaar.  

Kankerhulplijn (Renée)
Ik heb telefonisch contact gezocht met twee ervaringsdeskundigen die niet in mijn directe vriendenkring zaten. Ik kon hen altijd bellen met alle vragen die ik maar had zonder me bezwaard te voelen (zoals bv: Heb je hoofdkoeling gedaan? Hoe voelde je je met een pruik? Werd jij ook zo hyper van de Dexam? Kun je gesprekken met een arts opnemen? Heb je ervaring met cbd olie? Etc).  

Slaapmutsje (Hanneke)
Draag ‘s nachts een mutsje als je kaal bent, want je krijgt het anders behoorlijk koud.  

Zorg dat je goed vervoer hebt (Marja)
Vaak kun je taxivervoer vergoed krijgen via je ziektekostenverzekering (sowieso benzinekosten!). Je kunt soms best dizzy worden van de chemo. Kom je met de auto, laat dan iemand rijden tijdens de kuur. Ben je op de fiets, dan is het fijn als er iemand in het begin even meefietst.  

Maak van je chemo een feestje (Hanneke)
Ga lekker met je vriendinnen picknicken op je bed tijdens de behandeling. Doe maf tijdens dit serieuze gedoe. Trek voor de chemo een gek outfitje aan. Kies voor de sixties-look of ga als Power Woman. Maak in elk geval van de laatste een knaller!  

Terugtrekken met Pod-cast (Marja)
Ik werd een beetje suffig van de medicatie tijdens de chemo. Dan is het lekker je ogen dicht te doen en je af te sluiten met een mooi pod-cast verhaal.  

Wees duidelijk (Renée)
Je dierbaren willen van alles voor je doen, maar kunnen niet ruiken wat jij wanneer nodig hebt en waar je juist niet op zit te wachten. Door je hoop, wensen en verwachtingen uit te spreken, schep je duidelijkheid. Vrienden zijn blij dat ze weten hoe ze je kunnen ontlasten (voor je koken, je chauffeur en gezelschap zijn tijdens ziekenhuisgebeuren, kinderen opvangen etc.). Je voorkomt zo ook eventuele irritaties en teleurstellingen.  

Groepsapp (Carolien en Renée)
R: Maak een groepsapp waarin je medische updates geeft. Zo hoef je niet steeds hetzelfde te vertellen. C: Je kunt een groepsapp aanmaken waarin niemand kan reageren (kun je zo instellen). Hierdoor krijgt iedereen de informatie zonder de toeters en bellen van anderen te horen.  

Prikpijn neem een PICC-lijn (Hanneke)
Ben je zat van het prikken omdat het niet meer goed lukt, vraag om een PICC-lijn, oftewel een centraal infuus. Mijn aderen werden hard zodat infuus prikken steeds moeilijker werd. Voor mij was die lijn, die permanent in je bovenarm zit, een verademing.   

Wandelen (Renée)
Soms kost sporten teveel energie. Eén of twee keer per week een wandeling maken is ook fijn. Als je ook behoefte hebt om je gal spuwen, neem je iemand mee. Het praat veel makkelijker als je elkaar niet perse hoeft aan te kijken.  

Alles gebeurt om je beter te maken (Carolien en Marja)
C: Mijn instelling was vanaf het begin, ik wil alles en veel want ik wil beter worden. De chemo, operatie en bestraling vond ik daarom prima. Iets dat mij zou helpen tegen de kanker. M: Ik dacht, hup meteen beginnen met behandelen, weg met die kanker uit mijn lijf, aan de slag.  

Heart pillow (Hanneke)
Vraag om een hartkussen in het ziekenhuis. Je kunt pijn hebben na een operatie aan je borst of oksel en dan kan een hartkussen het verzachten. Dit hartkussen wordt ook wel heart pillow genoemd. Deze hartkussens worden vaak door vrijwilligers gemaakt en gratis verstrekt aan ons kankerlijers.  

Maak je zelf niet te bang over alle behandelingen in het ziekenhuis (Carolien)
Ik vond het nooit echt vervelend en beschouwde het maar als een uitje. Meestal trakteerde ik mezelf ook op iets leuks of lekkers tijdens de behandeling of naderhand.  

Zie het niet als gevecht (Carolien)
Onderga het gewoon. Als ze je linkerarm willen, geef je die. Als ze je rechterarm willen, idem dito. Doe je ogen dicht of zoek afleidingen als je het moeilijk vindt.  

Aandacht (Hanneke) 
Geniet lekker van alle aandacht.

TIPS - na de behandelingen

Blijf erover praten (Marja) 
Juist na alle behandelingen ga je pas verwerken wat er allemaal gebeurd is en hoe nu verder met het gewone leven? Er zijn verschillende plekken waar je terecht kunt.  

Zoek buddies (Hanneke)
Er zijn voldoende inloophuizen, praatgroepen die geregeld worden door ziekenhuizen en internetforums waar je lotgenoten kunt vinden. We zijn met genoeg. Eén op zeven krijgt het tenslotte.  

Keep it cool in bange tijden (Carolien)
Deze las ik ergens. Vond ik wel een troostende gedachte: ‘Ga op zoek naar een aantal zekerheden. Een zekerheid na de behandelingen is dat er geen kwaadaardige cellen meer aanwezig zijn. Medische follow up is noodzakelijk om dit telkens te bevestigen.’

TIPS - belangrijke do's en don'ts voor de omgeving

Concrete hulp aanbieden (Renée en Marja)  
R: Echte hulp daar heeft men veel meer aan dan een appje sturen met: ‘Als ik iets voor je kan doen, weet je me te vinden.’ Als je erg ziek op de bank of in bed ligt, ga je echt niet diegene bellen voor ‘hulp’. M: Wees dus actief. Doe boodschappen, ga stofzuigen, ga koken of maak de plee schoon. Hier hebben we ook meer aan dan alleen op visite komen, want dat is soms alleen maar meer vermoeiend.  

Kattebelletje (Carolien)
Als je niet zo’n hele naaste bent is het fijn dat je heel kort berichtje stuurt waarop geantwoord kan worden met een kort dankjewel. Fijn voor beide partijen.  

Vraag wat je kunt geven (Marja)
Mij maakte je vooral blij met ‘knuffel’cadeautje als een bon voor de pedicure, voor een massage of de schoonheidsspecialist

Niets van je laten horen (Carolien)
Is het ook meteen duidelijk dat je kaf bent i.p.v. koren. Kan de kankerpatiënt lekker haar kankerboosheid op jou projecteren. Sublimeren heet dat in de psychologie geloof ik.  

Blijf kaartjes sturen (Renée)
Het is zo fijn te vernemen dat mensen aan je denken. Het sterkt je in een zware en vaak eenzame periode. Ik heb uiteindelijk een grote collage van de mooiste kaarten gemaakt. Tegenwoordig zijn er prachtige kaarten met de juiste straight to the point teksten zoals die van Claudia Helmons, borstkanker-ervaringsdeskundige en oprichtster van ‘Post van Nummer 48’. Mooie originele ‘hart onder de riempjes’ maakt ze. Neem een kijkje op haar website. 

Verkeerde uitspraken (Marja en Carolien)
C: Zeggen: "Ach weet je, iedereen kan zomaar doodgaan. Je kunt ook vandaag onder een bus komen". M: Of: “Als je kaal wordt, doe je toch gewoon een sjaaltje om je hoofd”. Duh, dat had ik nog niet bedacht. Of volwassenen die zeggen: “Sorry dat ik niets heb laten horen, maar ik vind het moeilijk of eng”. Blijf praten over de kanker (Hanneke) Ook als iemand uitbehandeld is, is het in haar hoofd nog niet afgehandeld. Blijf daarom, ook als het allemaal weer gewoon lijkt, vragen hoe het met haar geestelijke gesteldheid is na die grote kankerstorm…

TIPS - favoriete boeken

- Geluksvogels - René Alberts en Josje Hamel (Marja)  

- De roze bikini - Ingrid Verhulst (Hanneke)  

- Chemo Wat nu? - Ester Hartholt (Renée)  

- 34 piepjes, 300 tellen - Bettie Fischer (Carolien en Renée)

- Bella Donna - Eva Snoink (Carolien)

 

Delen
Borstkankermaand
Yoga met kanker, Carolien neemt je mee!
Redacteur Carolien van Wijngaarden, die al zeven jaar voor Koffietijd werkt, krijgt precies een jaar geleden te horen dat ze borstkanker heeft. Deze hele week geeft ze ons een kijkje in haar leven nu en dat van het afgelopen jaar.
Borstkankermaand
Tips van borstkankerbuddies
Redacteur Carolien van Wijngaarden, die al zeven jaar voor Koffietijd werkt, krijgt precies een jaar geleden te horen dat ze borstkanker heeft. Deze hele week geeft Carolien ons een kijkje in haar leven nu en dat van het afgelopen jaar.
Borstkankermaand
Michel kreeg de diagnose borstkanker
Deze maand staan we wat vaker stil bij Borstkanker. In 2018 waren er ruim 17.000 diagnoses. Niet alleen bij vrouwen, ook bij mannen.
Borstkankermaand
De maand oktober staat wereldwijd in het teken van borstkanker
En daarom besteden wij in Koffietijd extra aandacht aan dit onderwerp. Het is een ziekte met vele gezichten die levens ingrijpend verandert. Annebel Schipper van Pink Ribbon en Caroline Griep die zelf de diagnose borstkanker kreeg schoven bij ons aan.
Bekijk meer
Meer bekijken
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Hier vragen we eenmalig je toestemming voor. Bekijk de onderstaande cookie policy voor meer informatie.
Ja, social media cookies mogen worden verzameld, zodat ik gebruik kan maken van social media koppelingen binnen deze site.