Cultuur

OldStars Vitaal krijgt ouderen in beweging

We vieren vandaag de verjaardag van onze koning: het is Koningsdag! In het hele land wordt er feest gevierd, gedanst en oudhollandse spelletjes gespeeld. Hebben jullie al een koek gehapt of spijker gepoept? Ook de ouderen in woonzorgcentrum Aafje Rozenburcht zaten niet stil. Het Nationaal Ouderenfonds organiseert daar een activiteitenmarkt vanuit het nieuwe OldStars Vitaal programma.

Het Nationaal Ouderenfonds

Wist je dat er in elke straat wel een oudere woont die zich eenzaam voelt? Dat is één op de twee ouderen. Het Nationaal Ouderenfonds is ervan overtuigd dat iedere oudere meetelt en zet zich elke dag daarvoor in. Het Ouderenfonds organiseert het hele jaar door evenementen. Denk hierbij aan een tripje naar het museum, een dagje strand of een kerstdiner. Met vrijwilligerswerk, sportieve en sociale activiteiten biedt het fonds 55-plussers de kans om sociaal actief te blijven in hun eigen buurt. Mede dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij krijgt het Nationaal Ouderenfonds een jaarlijkse bijdrage sinds 2002. Sinds augustus 2021 is het Nationaal Ouderenfonds een van de goede doelen geworden die een jaarlijkse bijdrage ontvangt van de Nationale Postcode Loterij.  

Oldstars Vitaal

Het ouderenfonds heeft nu het Oldstars Vitaal programma. Hiermee brengt zij jaarlijks duizenden ouderen in beweging bij meer dan 500 sportverenigingen in Nederland. Toch lukt het niet altijd om alle ouderen in beweging te brengen. Daarom lanceert het Ouderenfonds samen met SportVibes: OldStars Vitaal. Een landelijk programma om het beweegaanbod en -plezier voor ouderen in en rondom woonzorgcentra te vergroten. Met onder andere een beweegscan, advies op maat en door mee te denken over opleidingen en effectieve bewegingen, geeft OldStars Vitaal zorginstellingen concrete handvaten. Dit, om ouderen structureel te kunnen laten bewegen.  

Oldstars vitaliteitspelen

De week van 16 t/m 20 mei worden de OldStars VitaliteitSpelen georganiseerd! De hele week staat in het teken van boordevol beweegactiviteiten voor ouderen met onder andere OldStars sportdagen, de jaarlijkse Nationale Balkon Beweeg dag en een kennis- en netwerkcongres. Dit organiseert het Ouderenfonds, samen met partners SportVibes, Menzis, VWS, VML, KNGF en WijBuurtsportcoaches, om de voordelen van bewegen onder de aandacht te brengen bij ouderen.