Cultuur

Dutch Heritage Amsterdam 

Nederland kent veel beroemde Nederlandse kunstenaars met prachtige werken. Daarom besloot Hermitage Amsterdam in hun nieuwe tentoonstelling een serie van top Nederlandse kunstwerken tentoon te stellen. Dit is allemaal te zien in de tentoonstelling ‘Dutch Heritage Amsterdam’.  

Nederlands trots 

Het is helaas een roerige tijd in Europa door de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Vanwege deze oorlog heeft Hermitage Amsterdam een moeilijke beslissing moeten maken. Het museum had warme banden met State Hermitage Museum in St. Petersburg. Veel werken uit Hermitage Amsterdam kwamen hier vandaan. Maar helaas hebben ze de samenwerking moet beëindigen, omdat het museum te veel verbonden is met de Russische Staat.  

Een moeilijk beslissing, want het museum raakte veel van haar kunstverzamelingen weer kwijt. Deze moesten namelijk terug naar Rusland. Maar al gauw kwam Hermitage Amsterdam met een mooie oplossing: ‘Dutch Heritage Amsterdam’.  

Bijzondere werken 

‘Dutch Heritage Amsterdam’ is een tentoonstelling van een serie topkunstwerken die Hermitage Amsterdam heeft geleend van andere grote musea in Nederland. De serie gaat vier afzonderlijke werken en samenwerkingen tellen. Iedere editie is een focustentoonstelling. Waarbij één meesterwerk en één kunstenaar centraal staat. ‘Het Melkmeisje’ van Vermeer bijt het spits af. Normaal is dit schilderij te bewonderen in het Rijksmuseum, maar eenmalig wordt het schilderij uitgeleend aan Hermitage Amsterdam. Welk werk na ‘Het Melkmeisje’ te zien zal zijn, wordt een paar dagen voor de laatste dag van de eerste tentoonstelling bekend gemaakt.  

Misschien zal je denken: ‘Voor één schilderij helemaal naar een museum?’. Maar er is veel meer te zien. In de Hermitage hangt het schilderij is een grote ruimte. In deze ruimte en in aangelegen kabinetten vertellen ze alles over wat je altijd al hebt willen weten over o.a. ‘Het Melkmeisje’.  

Solidariteit in de museale sector 

“Het is natuurlijk ongelofelijk dat Nederlandse musea zo voor ons klaarstaan”, vertelt Annabelle Birnie directeur van Hermitage Amsterdam. Al na twee dagen had Annabelle contact met haar collega’s van het Rijksmuseum. Dankzij hen heeft de Hermitage deze tentoonstelling weten neer te zetten. De tentoonstelling is natuurlijk een kortetermijnoplossing. Daarom is de Hermitage in gesprek met verschillende collega’s. Ook met internationale musea. 

Dankzij een bijdrage van de Vriendenloterij kun je al deze mooie werken bewonderen in Hermitage Amsterdam. Mensen met een Vriendenloterij VIP-kaart kunnen gratis het museum bezoeken en een gratis koelkastmagneet ophalen in de museumwinkel.  

Bekijk hieronder het werk van Vermeer en nog meer informatie over de tentoonstelling.