Gezondheid

Dit wist je nog niet over je darmen

Er gebeurt van alles in onze darmen, waarschijnlijk meer dan je denkt! Gezondheidsdeskundige Marcel neemt je mee op een ontdekkingsreis en vertelt je 5 leuke weetjes over de darmen.

Hoe groot zijn je darmen?

Leg je de darmwand in z’n geheel naast elkaar, daar kan je wel 150 tot 200 vierkante meter mee vullen! De darmwand zit namelijk vol plooien, waar darmvlokken opzitten. Dit wordt ook wel ‘villi’ genoemd. Je darmen zijn zelfs zo groot als een tennisveld.  

Scheten laten

Bij je stoelgang horen ook scheten laten en daar zit een luchtje aan. De een doet dit wat vaker dan de ander en het is ook elke keer wat anders dan de andere keer. De geur hangt namelijk af van wat je eet. Ruikt het een beetje zurig? Dan heeft je lichaam waarschijnlijk moeite met de vertering van koolhydraten, oftewel suikers, zetmeel en vezels. Wist je dat vegetariërs vaak meer scheten? Dit komt omdat plantaardig voedsel lastig te verteren is. Wel stinken hun scheten minder.  

Buikbrein

Heb je wel eens gehoord van je buikbrein? Je darmen staan namelijk in verbinding met je hersenen. Denk maar eens aan wanneer je stress hebt: dan zit je maag in een knoop. Of het onderbuikgevoel; dat is ook een connectie tussen je brein en je darmen.  

Intelligent

Je darmen zijn ontzettend intelligent. Ze maken namelijk ook Vitamine B12 aan. Vitamine B12 wordt onder andere gemaakt door goede darmbacteriën in het laatste stuk van de dunne darm. Hier wordt B12 geproduceerd en geabsorbeerd. Let wel op: als je onvoldoende goede darmflora hebt, kan het ervoor zorgen dat je B12 productie afneemt.  

Fun fact: wist je dat je op 75-jarige leeftijd gemiddeld 30 ton aan voedsel hebt verwerkt? Je darm heeft het maar te voorduren! Wil jij meer leuke weetjes over je darmen? Kijk dan de video hieronder.