Iedere werkdag om 10:00 en 17:00 uur

Culinair

Zongedroogde tomatenchoemoes met rattatouile
Caspar is weer even terug bij Koffietijd en maakt iets heerlijks samen met Jigal!

 Voor 6 personen  

Ingrediënten
Voor de choemoes
250 gram gedroogde kikkererwten
3 tl baking soda
50 gram zongedroogde tomaten (niet op olie!)
2 tenen knoflook
200 gram rauwe techina (tahin, tahini)
sap van 1 tot 1.5 citroen
0.5 tot 1 tl zout
0.5 tl pimentón de la vera picante (of cayennepeper)  

Voor de ratatouille
1 kleine aubergine
1 courgette
1 ui gesnipperd
1 rode paprika
1 teentje knoflook
1 el tomatenpuree
4 plakken geitenkaas met korst
1 zakje vanillesuiker
2 el sudsol tomaatjes
Wat verse provencaalse kruiden (rozemarijn, tijm, marjolein)   

Bereiding
Week de kikkererwten minstens 12 uur in ruim water met daarin één theelepel baking soda (zorg er voor dat de baking soda goed is opgelost) en week de zongedroogde tomaten minstens 12 uur in een klein beetje koud water.
Giet na 12 uur de kikkererwten af en breng met schoon water en een twee theelepels baksoda aan de kook en zorg dat ze ongeveer 3 centimeter onder staan. Schep eventueel schuim weg met een schuimspaan. Doe de deksel op de pan en zet het vuur laag en laat het ongeveer 45 minuten koken maar dit kan langer duren! De erwten zijn klaar als ze uit elkaar beginnen te vallen. Vang bij het afgieten van de kikkererwten het kookvocht op en laat de erwten goed afkoelen.
Haal de zongedroogde tomaten uit het weekvocht en pureer ze in de koekenmachine met de knoflook, rauwe techina en het citroensap. Voeg na 2 minuten de afgekoelde kikkererwten toe. Voeg kleine scheutjes kookvocht toe om de choemoes te verdunnen, maar laat hem net iets dikker dan de smeuïge puree die hij uiteindelijk moet worden. Laat de keukenmachine minstens 10 minuten draaien. Voeg vooral géén olijfolie toe!!
Breng het op smaak met zout en pimentón en misschien nog wat citroensap, maar proef hiervoor goed! Pas als de choemoes perfect op smaak is, verdun je die met nog wat kookvocht tot zijn gewenste dikte. Bewaar de choemoes, als je die niet gelijk serveert, afgedekt in de koelkast en proef voor het opdienen nog eens. Meestal is er extra zout en citroensap nodig voor de smaak en een scheutje kookvocht voor de consistentie.  

Naast de choemoes maken we ratatouille met geglaceerde geitenkaas. Snijd hiervoor alle groentes in zeer kleine blokjes van een halve cm bij een halve cm en hak de knoflook fijn.
Verwarm in een hapjespan 4 eetlepels olijfolie en bak hierin alle groentes samen met de knoflook op een middelhoog vuur tot ze gaar zijn en een licht kleurtje hebben. Roer de tomatenpuree en de kruiden erdoorheen en laat het zachtjes stoven. Snijd ondertussen de sudsol tomaatjes fijn en voeg deze als laatste toe.
Schep de ratatouille in een ronde steker van ongeveer 5 cm en leg er een dun plakje geitenkaas op. Strooi daar wat vanillesuiker overheen en laat de suiker smelten met een crème brûlée brander.
Eet smakelijk!

TIP: serveer met geroosterd zuurdesembrood, naan of pita!  

Copyright 2017 Talpa Producties BV | Gebruiksvoorwaarden | Spelvoorwaarden | Privacy Policy | Cookie Policy | All Rights Reserved
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Hier vragen we eenmalig je toestemming voor. Bekijk de onderstaande cookie policy voor meer informatie.
Ja, ik ga akkoord met het gebruik van cookies op deze site.